Status Omega-6

Status Omega-6 to jedyne badanie laboratoryjne, które precyzyjnie określa proporcję kwasów tłuszczowych we krwi. Kompozycja poszczególnych kwasów tłuszczowych we krwi jest bezpośrednio związana z indywidualną odpornością/podatnością organizmu na rozwój chorób cywilizacyjnych i jest pierwszorzędowym czynnikiem ryzyka ich rozwoju. Poziom innych składników we krwi, takich jak np. cholesterolu, jest drugorzędowym czynnikiem ryzyka!

Status Omega-6 pozwala:

  • określić odporność na choroby cywilizacyjne,
  • ocenić indywidualne zagrożenie rozwojem chorób degeneracyjnych, takich jak:
    • choroby układu naczyniowo-sercowego,
    • alergie, zmiany nowotworowe
    • i inne choroby metaboliczne
  • podjąć wymierne działania prewencyjne,
  • opracować strategię zredukowania ryzyka rozwoju chorób do zera,
  • ocenić skuteczność podejmowanych terapii/leczenia.

Ostatnie badania prowadzone przez naukowców na całym świecie, podają, że  dla prawidłowego metabolizmu oraz utrzymania zdrowia niezbędne są kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA), zawierające co najmniej 2 podwójne wiązania. PUFA można podzielić na 2 grupy: Omega-6 i Omega-3. U osób, u których rozwijają się choroby degeneracyjne, proporcja pomiędzy spożywaniem kwasów Omega-3 a Omega-6 wynosi zwykle 1:10 lub nawet 1:20, podczas gdy wskazaną dla zachowania zdrowia proporcją jest 1:1.

laboratoriumDMF

Badanie Status Omega-6 podaje skład co najmniej 20 kwasów tłuszczowych m.in. LA, GLA, DHGLA, AA, ALA, EPA, DPA, DHA oraz ich proporcje decydujące o odporności na choroby cywilizacyjne.

Dzięki unikatowemu i nieinwazyjnemu badaniu Status Omega-6 można po raz pierwszy w historii medycyny przewidzieć za pomocą proporcji kwasów tłuszczowych we krwi zagrożenie rozwojem choroby cywilizacyjnej i zapobiec jej rozwinięciu się. Zastosowanie odpowiedniej diety bogatej w wybrane, dobrze przyswajalne, potrzebne danej osobie, kwasy tłuszczowe zagwarantuje zachowanie zdrowia i poprawę wydajności. DMF Polska oferuje 3-Miesięczny Program Interwencyjny prowadzący do odwrócenia Statusu Omega-6 oraz zredukowania zagrożenia chorobą degeneracyjną.