Produkowane w większości krajów świata pożywienie zawiera znaczącą zawartość określonych kwasów wielonienasyconych, które w nadmiarze są bardzo niekorzystne dla zdrowia.
DMF-PL prowadzi jedyną w naszym kraju Farmę, w której zwierzęta karmione są „dzikim jedzeniem” Columbus.
Analiza odżywiania się człowieka na przestrzeni ostatnich kilkuset lat pokazuje zależności pomiędzy rodzajem spożywanego pożywienia a zapadalnością na choroby degeneracyjne.
Zauważmy, że nasi przodkowie, którzy byli łowcami, osiągali wyważony poziom kwasów w sposób naturalny, poprzez codzienne pożywienie, bogate poniekąd w cholesterol1.
Rozwój chorób degeneracyjnych i śmiertelność nimi spowodowana jest charakterystyczna dla minionego i obecnego stulecia. 150 lat temu, nasi przodkowie nie chorowali na choroby degeneracyjne. Dawniej pożywienie człowieka było bogate w mięso, ryby i produkty pochodzenia roślinnego, surowe oraz smażone. Jedzenie miało zachowaną równowagę pomiędzy kwasami wielonienasyconymi, nasyconymi oraz Omega-6 / Omega-3 w stosunku 1/1.
Z czasem pożywienie człowieka ulegało modyfikacji w miarę rozwoju techniki, rozwoju rolnictwa i rewolucji przemysłowej. Biorąc pod uwagę wszystkie te powyższe czynniki, nastąpiło zakłócenie równowagi między kwasami nasyconymi i wielonienasyconymi 2/1 oraz 15/1 między kwasami Omega-6 i Omega-3.
Nasza hodowla opiera się na zasadzie: karmić kury naturalnym pokarmem, tzn. podawać im taką paszę, którą zdobyłyby same, na wolności, zanim człowiek zaczął ingerować w ich pożywienie. Dając im zdrowy pokarm, one dają nam w zamian jaja o doskonałej równowadze, takie jakby sama natura chciała. Dzisiaj, powracamy do natury, a jajka Columbus, to cenny i niezbędny składnik naszego menu.
Jajko Columbus jest jajkiem niezwykłym, gdyż zachowana jest tu równowaga pomiędzy tłuszczami. Jest to jajko, jakie spożywali nasi przodkowie, gdy żyli w środowisku naturalnym.
Jajko Columbus - powrót do równowagi tłuszczy!
DMF-PL jest pierwszą na rynku polskim firmą, która w oparciu o paszę Columbus produkuje służącą zdrowiu żywność zawierającą rekomendowaną proporcję kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6.
Jajko Columbus:
Jajko Columbus jest jedynym jajkiem, którego spożywanie ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, co zostało udowodnione naukowo1,2,3,4,5.
Liczne 1,2,3,4,5 badania kliniczne, wykazały zainteresowanie spożywaniem jajka Columbus przez pacjentów zdrowych, jak również pacjentów stosujących wymagającą dietę (np. alergików). W rzeczywistości, badania te pokazały, że po wprowadzeniu jajka Columbus do jadłospisu można było zaobserwować:
Jaja Columbus pozwalają na optymalne przyswajanie nienasyconych kwasów tłuszczowych i długołańcuchowych. Badania wykazały, że spożywanie jajek Columbus pozwoliło na znaczący wzrost zawartości nienasyconych kwasów długołańcuchowych w mleku matki w okresie karmienia.
JAJKA COLUMBUS
Zawartość składników odżywczych | Średnio na 100g (bez skorupki,bez względuna rozmiar) |
Energia | 630kj/150kcal |
Białko | 12,5 g |
Węglowodany | 0,1 g |
Lipidy (w tym) : | 10,0 g |
- tłuszcze nasycone | 30 % |
- tłuszcze jednonienasycone | 40% |
- tłuszcze wielonienasycone | 30% |
- omega 3 | 15% |
- omega 6 | 15% |
Żelazo | 1,8-mg |
Soda | 0,1 g |
Cholesterol | 350-mg |
Witamina E | 10-mg |
Jod | 75- µ g |
Selen | 35- µ g |
Cholina | 275-mg |
Kwas linolowy | 1100-mg |
EPA + DPA = DHA | 220-mg |
Zawartość Kwasów Tłuszczowych | % | |
C16:0 | Kwas Palmitynowy | 19,34 |
C18:0 | Kwas Stearynowy | 9,18 |
C16:1(ω.7) | Kwas Palmitooleinowy | 3,17 |
C18:1 (ω.9) | Kwas Oleinowy | 37,74 |
C18:2(ω.6) | Kwas Linolowy (LA) | 13,59 |
C18:3(ω.3) | Kwas Alfa-Linolenowy (ALA) | 11,69 |
C20:4(ω.6) | Kwas Arachidonowy (DPA) | 0,81 |
C20:5(ω.3) | Kwas Eikozapentaenowy (EPA) | 0,28 |
C22:5(ω.3) | Kwas Dokozapentaenowy (DPA) | 0,43 |
C22:6(ω.3) | Kwas Dokozaheksaenowy (DHA) | 1,86 |
SAFA | Nasycone Kwasy Tłuszczowe | 28,50 |
MUFA | Jednonienasycone Kwasy Tłuszczowe | 40,90 |
PUFA | Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe | 28,70 |
W/N proporcja | Wielonienoasycone / Nasycone | 1,00 |
ω 6/ω3 | Omega-6 / Omega-3 | 1,01 |
ω 6/ω3 LC-PUFA | Omega-6 / Omega-3 Długołańcuchowe Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe | 0,32 |