Jajko Columbus: powrót do równowagi tłuszczy.

 

Produkowane w większości krajów świata pożywienie zawiera znaczącą zawartość określonych kwasów wielonienasyconych, które w nadmiarze są bardzo niekorzystne dla zdrowia.

DMF-PL prowadzi jedyną w naszym kraju Farmę, w której zwierzęta karmione są „dzikim jedzeniem” Columbus.

Analiza odżywiania się człowieka na przestrzeni ostatnich kilkuset lat pokazuje zależności pomiędzy rodzajem spożywanego pożywienia a zapadalnością na choroby degeneracyjne.

Zauważmy, że nasi przodkowie, którzy byli łowcami, osiągali wyważony poziom kwasów w sposób naturalny, poprzez codzienne pożywienie, bogate poniekąd w cholesterol1.

ColumbusEgg

Rozwój chorób degeneracyjnych i śmiertelność nimi spowodowana jest charakterystyczna dla minionego i obecnego stulecia. 150 lat temu, nasi przodkowie nie chorowali na choroby degeneracyjne. Dawniej pożywienie człowieka było bogate w mięso, ryby i produkty pochodzenia roślinnego, surowe oraz smażone. Jedzenie miało zachowaną równowagę pomiędzy kwasami wielonienasyconymi, nasyconymi oraz Omega-6 / Omega-3 w stosunku 1/1.

Z czasem pożywienie człowieka ulegało modyfikacji w miarę rozwoju techniki, rozwoju rolnictwa i rewolucji przemysłowej. Biorąc pod uwagę wszystkie te powyższe czynniki, nastąpiło zakłócenie równowagi między kwasami nasyconymi i wielonienasyconymi 2/1 oraz 15/1 między kwasami Omega-6 i Omega-3.

kuraDMF

Nasza hodowla opiera się na zasadzie: karmić kury naturalnym pokarmem, tzn. podawać im taką paszę, którą zdobyłyby same, na wolności, zanim człowiek zaczął ingerować w ich pożywienie. Dając im zdrowy pokarm, one dają nam w zamian jaja o doskonałej równowadze, takie jakby sama natura chciała. Dzisiaj, powracamy do natury, a jajka Columbus, to cenny i niezbędny składnik naszego menu.

kura3DMF

Jajko Columbus jest jajkiem niezwykłym, gdyż zachowana jest tu równowaga pomiędzy tłuszczami. Jest to jajko, jakie spożywali nasi przodkowie, gdy żyli w środowisku naturalnym.

 

Jajko Columbus - powrót do równowagi tłuszczy!

DMF-PL jest pierwszą na rynku polskim firmą, która w oparciu o paszę Columbus produkuje służącą zdrowiu żywność zawierającą rekomendowaną proporcję kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6.

Jajko Columbus:

  • to jajko powstałe w 100% na paszy roślinnej,
  • pochodzi od kury z „naturalnej hodowli”,
  • jest pożywne i zdrowe,
  • jest cenione przez konsumentów za zbawienny wpływ na trawienie i dobry smak,
  • jest naukowo testowane i posiada udowodnione zdrowotne zalety1,2.

Jajko Columbus jest jedynym jajkiem, którego spożywanie ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, co zostało udowodnione naukowo1,2,3,4,5.

Liczne 1,2,3,4,5 badania kliniczne, wykazały zainteresowanie spożywaniem jajka Columbus przez pacjentów zdrowych, jak również pacjentów stosujących wymagającą dietę (np. alergików). W rzeczywistości, badania te pokazały, że po wprowadzeniu jajka Columbus do jadłospisu można było zaobserwować:

  • spadek poziomu trójglicerydów,
  • poprawę dobrego cholesterolu, redukcję złego cholesterolu,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego,
  • zmniejszenie poziomu cukru we krwi wraz ze zmniejszeniem proporcji Omega-6/Omega-3 we krwi.

Jaja Columbus pozwalają na optymalne przyswajanie nienasyconych kwasów tłuszczowych i długołańcuchowych. Badania wykazały, że spożywanie jajek Columbus pozwoliło na znaczący wzrost zawartości nienasyconych kwasów długołańcuchowych w mleku matki w okresie karmienia.

JAJKA COLUMBUS

 
Zawartość składników odżywczych
Średnio na 100g (bez skorupki,
bez względu
na rozmiar)
Energia
630kj/150kcal
Białko
12,5 g
Węglowodany
0,1 g
Lipidy (w tym) :
10,0 g
- tłuszcze nasycone
30 %
- tłuszcze jednonienasycone
40%
- tłuszcze wielonienasycone
30%
- omega 3
15%
- omega 6
15%
Żelazo
1,8-mg
Soda
0,1 g
Cholesterol
350-mg
Witamina E
10-mg
Jod
75- µ g
Selen
35- µ g
Cholina
275-mg
Kwas linolowy
1100-mg
EPA + DPA = DHA
220-mg

 

Zawartość Kwasów Tłuszczowych
%
C16:0
Kwas Palmitynowy
19,34
C18:0
Kwas Stearynowy
9,18
C16:1(ω.7)
Kwas Palmitooleinowy
3,17
C18:1 (ω.9)
Kwas Oleinowy
37,74
C18:2(ω.6)
Kwas Linolowy (LA)
13,59
C18:3(ω.3)
Kwas Alfa-Linolenowy (ALA)
11,69
C20:4(ω.6)
Kwas Arachidonowy (DPA)
0,81
C20:5(ω.3)
Kwas Eikozapentaenowy (EPA)
0,28
C22:5(ω.3)
Kwas Dokozapentaenowy (DPA)
0,43
C22:6(ω.3)
Kwas Dokozaheksaenowy (DHA)
1,86
SAFA
Nasycone Kwasy Tłuszczowe
28,50
MUFA
Jednonienasycone Kwasy Tłuszczowe
40,90
PUFA
Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe
28,70
W/N proporcja
Wielonienoasycone / Nasycone
1,00
ω 6/ω3
Omega-6 / Omega-3
1,01
ω 6/ω3 LC-PUFA
Omega-6 / Omega-3 Długołańcuchowe Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe
0,32

 


Bibliografia

  1. Simopoulos AP, De Meester F (eds). A Balanced Omega-6/Omega-3 Fatty Acids Ratio, Cholesterol and Coronary Heart Disease. World Rev Nutr Diet. Basel, Karger 2009, Vol 100
  2. Jiang Z & Sim JS. Consumption of n-3 Polyunsaturated Fatty Acid-Enriched Eggs and Changes in Plasma Lipids of Human Subjects. Nutrition 1993,9(6):513-518.
  3. Watrin I, Brasseur D & Carpentier YA. Effect of the Consumption of omega-3 fatty acid-enriched eggs on the lipid profiles of adolescents with hypercholesterolaemia. Proceeedings of the 1st International Congress on the Columbus Concept. Washington DC, Sept 21-25th 2002, pp. 179-186.
  4. Prado-Martinez C., Carmenate-Moreno M, Holts-Nielsen A, Matinez-Matinez R & Donoso-Melero C. Effects of substituting standard eggs for Columbus eggs in the diet of Spanish postmenopausal female volunteers. Proceeedings of the 1st International Congress on the Columbus Concept. Washington DC, Sept 21-25th 2002, pp. 127-138.
  5. Fakhrzadeh H, Pourebreham R & Taheri E. The effects of omega-3 rich eggs (Columbus) on serum lipids profiles, high sensitivity CRP, and fasting insulin levels in healthy volunteers. Proceeedings of the 2nd International Congress on the Columbus Concept. Athens, Greece, Sept 25-27th 2003.
  6. Cherian G & Sim JS. Changes in breast milk fatty acids and plasma lipids of nursing mothers following consumption of n-3 polyunsaturated fatty acid enriched eggs. Nutrition 1996;12(1):8-12.
  7. Jedno średnie jajko (53-63g) zawiera mniej więcej równowartość jednej małej łyżeczki tłuszczu. Tymczasem, jakość tego tłuszczu może byc różna. Proporcja kwasów tłuszczowych nasyconych (złe tłuszcze) w porównaniu z kawasami jedno- i wielonienasyconymi (dobry tłuszcz) zależy od jakości paszy spożywanej przez kury.
  8. Należy zapamiętać, iż bardzo ważną rolę odgrywa pożywienie kury, to ono określa jakość tłuszczu w jajku.
  9. Jajka: to cegiełki naszego organizmu, na śniadanie, w południe lub wieczorem, nauczmy się różnicować nasze posiłki i nie zapominajmy o jajku, które wyśmienicie zastępuje mięso!